Ervaringen van gasten en familieleden

Hieronder vindt u ervaringen en reacties van gasten, partners en familieleden. Iedereen heeft zijn eigen wensen en zorgbehoeftes. De NBAV-leden en de vele vrijwilligers doen hun uiterste best om het iedereen naar de zin te maken.

Ze hebben de tijd van hun leven

Cordula Postma, moeder van Barnabas, Charliza en Cassian. Barnabas en Charliza lijden aan een stofwisselingsziekte: "Deze vakanties maken echt veel goed. Het geeft Barnabas, maar ook Charliza, de mogelijkheid om ‘echt’ vakantie te vieren, want bijna alles kan. De organisatie denkt niet in beperkingen, maar kijkt naar de mogelijkheden. Ze worden goed verzorgd en vertroeteld. Dat biedt perspectieven en vrijheid. Vrijheid die ik mijn kinderen thuis niet tegelijkertijd kan bieden. Mijn kinderen vonden het heerlijk op de zorgboerderij in Friesland. Dan komen ze weer vol positieve energie thuis. Dat werkt uiteraard heel aanstekelijk. Daarbij geeft het mij de mogelijkheid om de accu weer op te laden en wat extra aandacht te besteden aan mijn jongste zoon Cassian. Al was het de eerste keer wel moeilijk om de zorg uit handen te geven. Inmiddels weet ik dat ze in zeer goede handen zijn en dat ze daar de tijd van hun leven hebben. En dat is uiteindelijk wat telt.”

 

Goede zorg en persoonlijke aandacht

Meneer Koster (83) ging in 2011, na het overlijden van zijn vrouw, voor het eerst alleen op vakantie: “De vakantie is heel goed bevallen. Alles was goed geregeld en de kamers waren heel mooi. De sfeer is heel ontspannen. Als ik na een uitstapje of een gesprek met een andere gast even tot rust wilde komen, ging ik in een lekkere stoel zitten om wat te lezen. Het is net alsof je thuis bent! Wat de vakantie zo bijzonder maakt, is dat je wordt gewaardeerd als mens. Ook word je goed verzorgd en krijg je persoonlijke aandacht. Ik kom helemaal tot rust en loop niet zo te piekeren. Je gaat er met anderen op uit en doet veel contacten op. Ik kan iedereen zo’n vakantie aanraden! Zelf heb ik, na mijn eerste vakantieweek, twee nieuwe vakanties geboekt.”

 

Iedereen is zo hartelijk

Mevr. Van der Veer (82): “De hele sfeer is geweldig, iedereen is zo hartelijk. Dan heb ik het over de vrijwilligers en de medewerkers van het groepshotel. De keuken is werkelijk fantastisch, ik eet hier eigenlijk altijd te veel! Diëten vormen geen probleem, en dat is prettig want ik ben zelf vegetarisch. En het ligt prachtig, je loopt zo het bos in waar je heerlijke wandelingen kunt maken. De excursies zijn leuk en goed en de kamers zijn geweldig. Ze zijn helemaal aangepast, ook de douche. Ik vraag altijd een stoel voor in de douche, dan kan ik me zelf goed redden. Ik loop met een stok en rollator en langere stukken lopen gaat wat moeilijk. Vrijwilliger Cor vroeg of ik mee wilde voor een boswandeling in de rolstoel. Dat was echt genieten! Het bos is zo geweldig; de bomen, de vogels die je hoort en ziet en het ruikt zo lekker. Ik zeg dan altijd: we hebben weer een dag gehad met een gouden randje. Je kunt hier ook heerlijk creatief bezig zijn en er is een bibliotheek. We gaan nog een rondvaart maken op een boot bij Appeltern. Een kopje koffie met slagroomtaart zal niet ontbreken! Het mooie is dat niks moet en alles mag. Je bent gewoon helemaal vrij, dat maakt het écht vakantie.”

Zorg en recreatie combineren

Na een herseninfarct ging Sjaak Wielaard samen met zijn echtgenote nog een paar keer op vakantie. Al snel bleek dit voor beiden te zwaar. Dus ging zijn vrouw Hanny op zoek naar een aangepaste vakantie en vond zij een geschikt NBAV-zorg- en recreatieoord. “Zo krijgt Sjaak de zorg die hij nodig heeft en zit hij toch in een vakantieomgeving. Er komt op vaste tijden iemand langs om hem te verzorgen en hij eet gewoon elke dag in het restaurant.
Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd en dan kan hij mee met de vrijwilligers. Er is genoeg te zien en te beleven. De aangepaste boerderijkamers zijn prachtig en van alle gemakken voorzien. Het is mooi dat zorg en recreatie op deze manier gecombineerd kunnen worden. Sinds een jaar brengt ook mijn zoon Rolf hier geregeld zijn vakanties door. Hij werd namelijk in mei vorig jaar getroffen door een hartinfarct, gevolgd door een herseninfarct. Omdat zijn vader hier al kwam, was hij uiteraard bekend met deze locatie. Ook hij voelt zich hier uitstekend op zijn plek. Geweldig dat ze op deze manier toch af en toe van een time-out kunnen genieten.”

slider Mens centraal

Mevrouw Roeden bezoekt tweemaal per jaar een NBAV-zorghotel. Mevrouw Roeden kampt met een lichte vorm van geheugenverlicht. Haar zoon John vertelt: “Mijn moeder vindt dit geweldig. Ze leeft hier elke keer weer naartoe. Begrijpelijk, want het is er prachtig en de persoonlijke aandacht en zorg is bijna overrompelend. Hier staat de mens nog echt centraal.”