Checklist en tips voor uw aangepaste vakantie

Check, check, dubbelcheck. Met een beperking op vakantie gaan, is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als u bent aangewezen op speciale hulpmiddelen. Op internet vindt u veel tips voor een goede voorbereiding. Buiten checklists met wat u allemaal moet meenemen, ook de documenten die u nodig heeft, de verzekeringen waaraan u moet denken, alles over vervoer en financiën, waaraan u moet denken op uw vakantiebestemming, wat u moet doen bij calamiteiten, over gezond op reis gaan en gezond weer thuiskomen.

Om u alvast op weg te helpen, hebben wij een checklist gemaakt met de belangrijkste zaken waar u aan moet denken om op vakantie niet ineens voor onaangename verrassingen te staan. Ook krijgt u onderstaand alvast wat tips van ons mee. 

Bagage en reisapotheek


Met de ultieme bagagelijst vergeet u nooit meer iets.
Check: uw bagage via www.meenemen.nl.
Tip: vergeet de reisapotheek niet en kopietjes van recepten en bijsluiters van uw medicijnen.

Identiteitsplaatje


Op een identiteitsplaatje is in één oogopslag te zien wie u bent, waar u woont, of u allergieën heeft en wat uw medicijngebruik is.
Check: of u een identiteitsplaatje heeft met daarop onuitwisbaar uw naam, adres en telefoonnummer.

Gsm


Hoe werken voicemail, sms en collect bellen in het buitenland? Zie www.vakantiebellen.com.
Check: voordat u naar het buitenland vertrekt of en hoe u daar zo goed en voordelig mogelijk kunt bellen.
Tip: schrijf de belangrijkste telefoonnummers ergens op, voor het geval uw gsm kapot gaat of leeg is, of wanneer u een vaste telefoon moet gebruiken.

Reisdocumenten


Check: welke reisdocumenten u bij u moet hebben, of ze in goede staat zijn en of ze de juiste geldigheidsduur hebben.
Tip: maak een digitale kopie van uw rijbewijs, paspoort, bankpasnummers, auto- en andere belangrijke papieren en mail deze naar uw e-mailadres. Dan vindt u deze gegevens in elk geval altijd terug bij verlies of diefstal.
Check of u een visum, inentingen en een medisch paspoort nodig heeft.

Verzekering


Goed verzekerd op reis is een must.
Check: of uw verzekering voorziet in dekking van verlies van uw reisbagage en/of reisdocumenten, bij persoonlijke hulp in het buitenland, bij aansprakelijkheid en bij rechtshulp.
Check: mits van toepassing, of risicosporten zijn meeverzekerd.
Check: heeft u een afdoende annuleringsverzekering?
Tip: bij minder risicovolle vakanties is een doorlopende reisverzekering een uitstekende keus.

Laatste nieuws


Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u informatie over ‘buitenlandse vakantiezaken’.
Check: voordat u vertrekt de meest recente informatie en een eventueel reisadvies voor het land waar u naartoe gaat.
Tip: veel informatie is ook beschikbaar in een brochure die u kunt bestellen of downloaden op www.rijksoverheid.nl.

Medicijnen


Check: uw medicijnen en wat extra voorraad. Houd rekening met een eventueel verschil in tijdzone wanneer u uw medicijnen op strikte tijden moet innemen. Leg voor eventuele vragen het telefoonnummer van uw apotheek in uw reisdocumenten.
Tip: als u medicijnen gebruikt, kunt u bij uw apotheek gratis een medicijnenpaspoort laten maken. Hierin staan de medicijnen die u gebruikt en hun Latijnse namen, zodat een buitenlandse apotheek u de juiste medicijnen kan meegeven. Ook artsen in het buitenland weten dan bij ziekte of een ongeval welke medicijnen u gebruikt. In het medicijnenpaspoort staat ook in verschillende talen wie uw behandelend arts is en wie gewaarschuwd moet worden in dringende gevallen. Stop uw medicijnen in uw handbagage en verspreid ze over verschillende tassen. Als u dan iets kwijtraakt, is het probleem minder groot.

Check of uw medicijnen ingevoerd mogen worden in het land van uw reisbestemming. Sommige medicatie zoals Ritalin vallen onder de opiumwet en daarvoor dient u de juiste papieren in te vullen. U kan dit opvragen bij uw huisarts. 

Reisgegevens


Check: of uw reisgegevens kloppen.
Tip: laat uw reisgegevens ook achter bij uw familie, vrienden of buren, zodat zij u kunnen bereiken in geval van nood. Zorg er ook voor de de reisorganisatie of accommodatie adresgegevens heeft van het thuisfront.